Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Τροφή για χαμαιλέοντα
cute chameleon
Προσοχή στην διατροφήΠρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή του χαμαιλέοντα. Μπορεί να βαρεθούν γρήγορα την ίδια τροφή και ως αποτέλεσμα θα τρώνε λιγότερο ή καθόλου. Για να έχουμε ένα χαμαιλέοντα καλοταϊσμένο, με βέλτιστη υγεία και συνθήκες  πρέπει να του αλλάζουμε την τροφή.
Μέχρι να ενηλικιωθεί θα πρέπει να τον ταΐζουμε καθημερινώς φρέσκια ζωντανή τροφή σε όση ποσότητα έχει διάθεση να φάει. Ο ενήλικας χαμαιλέοντας δεν πρέπει να ταΐζεται καθημερινώς αλλά πρέπει να τον αφήνουμε να αισθάνεται πείνα. Αυτό σημαίνει τάισμα μέρα παρά μέρα ή μια φορά κάθε τρεις μέρες.
Ιδιαίτερη προσοχή να μην ταΐζουμε το χαμαιλέοντα περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Όσο είναι μικρά τρώνε αναλόγως 7-20 έντομο μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Όταν ενηλικιωθούν τρώνε 5-15 μεγάλου μεγέθους, μέρα παρά μέρα. Οι τροφές που δίνονται στο χαμαιλέοντα θα πρέπει να προέρχονται από συγκεκριμένη εκτροφή. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να του προσφέρουμε τροφή που κυκλοφορεί στο σπίτι και γενικά εκτός εκτροφής.  Μπορεί να περιέχει χημικά ή φυτοφάρμακα τα οποία να αρρωστήσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν το ερπετό μας.
Τροφές για χαμαιλέοντες
Προνύμφες εντόμων
  • Αλευροσκούληκο / mealworm : Εύκολη και αρκετά οικονομική τροφή για χαμαιλέοντες. Είναι πολύ εύκολο στο gut loading με φρούτα και λαχανικά. Περιστασιακό τάισμα με τα αλευροσκούληκα γιατί ο εξωσκελετός του περιέχει χιτίνη η οποία είναι δυσκολοχώνευτη και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.
  • Superworm / Zophobas morio : Εύκολη και αρκετά οικονομική τροφή, ευκολοχώνευτη, αφού ειναι μαλακή και περιέχει μικρή ποσότητα χιτίνης. Φτάνει τα 5 εκατοστά.
  • Μελοσκούληκα / κηροσκούληκο / waxworm : Θρεπτικά και εύκολα στη συντήρηση. Δυστυχώς οι χαμαιλέοντες μπορεί να τα αγαπήσουν περισσότερο απ’ όσο πρέπει και να μην δεχτούν άλλη τροφή. Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να προσφέρονται με προσοχή. Τα waxworms είναι μια πολύ καλή τροφή για να μάθουν οι χαμαιλέοντες να ταΐζονται από το χέρι. Μπορούν να ταϊστούν και αφού μεταμορφωθούν σε πεταλούδες.
  • Phoenix worms / Black soldiers fly : Δοκιμάστε πρώτα ότι το δέχεται ο χαμαιλέοντας, αν το δεχτεί είναι από τις θρεπτικές τροφές. Μικρό προς μεσαίο μέγεθος τροφής. Πολύ μαλακό και ευκολοχώνευτο. Έχει τέλεια ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου χωρίς να χρειάζεται προσθήκη συμπληρώματος ασβεστίου. Μπορούν να ταϊστούν  και ως μύγες όταν μεταμορφωθούν.  
  • Butter worms | Tebo’s worms | Chilecomadia moorei :  Ιδιαίτερα ελκυστικό σαν το waxworm αλλά με λιγότερα λιπαρά. Πολύ μαλακό.
  • Pachnoda Butana | Dola’s worm : Μεγάλο feeder για ενήλικες χαμαιλέοντες. Φτάνει τα 5 εκατοστά και έχει πολύ κρέας. Προσοχή στο δυνατό του δάγκωμα, να συνθλίβονται τα σαγόνια πριν προσφερθεί στο ερπετό.
Κατσαρίδες : Η πιο εύκολη τροφή στη συντήρηση και στη δημιουργία αποικίας. Δεν μεταμορφώνονται ούτε σε σκαθάρια ούτε σε μύγες και ζουν 1-2 χρόνια. Αναλόγως της ηλικία και του είδος τους υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, οπότε πάντα θα υπάρχει μέγεθος κατάλληλο για το μέγεθος του χαμαιλέοντα.
  • Red Runners | Blatta Lateralis | Shelfordella tartara | Turkistan Roaches : Οι πιο μικρές σε μέγεθος. Πολύ κινητικές διεγείρουν το ένστικτο του χαμαιλέοντα. Μωρά είναι 3 χιλιοστά και μπορούν να φτάσουν τα 2 εκατοστά.
  • Dubia Roaches | Blabtica Dubia : Διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό κρέατος. Φτάνουν τα 5 εκατοστά οι αρσενικές και 4 οι θηλυκές.
  • Blaberus Craniifer | Death’s head cockroach : Πιο σπάνια από τις υπόλοιπες, φτάνει πολύ μεγάλο μέγεθος, έως 7 εκατοστά. Ιδιαίτερα όμορφες, διατηρούνται και ως κατοικίδια παρατήρησης.
Γρύλοι / crickets : Αν κάνουμε gut load τους γρύλους με καρότο ή πατάτα και φρέσκια πράσινη σαλάτα καλύπτουμε το 80% των συνολικών θρεπτικών απαιτήσεων του χαμαιλέοντα. Οι γρύλοι έχουν όμως επειδή έχουν χαμηλό λόγο Ασβεστίου / Φωσφόρου, θα πρέπει να τους πασπαλίζουμε με συμπλήρωμα ασβεστίου (σκέτο και όχι αυτό με τις βιταμίνες).
Ακρίδες / grasshopers : Ένα καταπληκτικό γεύμα ειδικά για τους Veiled chameleons. Gut load με πράσινη σαλάτα. Ως μεγάλο feeder θα πρέπει να ταΐζεται μόνο σε ενήλικες.
Δροσόφυλλα / μύγες : Τροφή πολύ μικρή σε μέγεθος. Ιδανική για μωρά χαμαιλέοντες. Πολύ εύκολη η δημιουργία αποικίας τους.
Γεωσκώληκες : Δοκιμάστε πρώτα ότι το δέχεται ο χαμαιλέοντας. Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και με ελάχιστα λιπαρά. Σε μικρότερο μέγεθος είναι τα Red Worms και σε μεγαλύτερο τα Nightcrawlers.
Σαλιγκάρια : Μπορούν να ταϊστούν ολόκληρα με το κέλυφος.
Ποντίκι pinky : Υπάρχουν πολλές διαφωνίες για το αν πρέπει να ταΐζονται με αυτά οι χαμαιλέοντες. Μπορεί βέβαια ούτε καν να το δεχτεί. Σε περίπτωση που το δέχεται μπορούμε να το προσφέρουμε 1 φορά κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες. Προσφέρει ασβέστιο και πολλά θρεπτικά στοιχεία στο ερπετό μας.
Συμπληρώματα τροφής πρέπει να προσφέρονται με τον παρακάτω τρόπο.
  • Ασβέστιο: Τα περισσότερα ταΐσματα πρέπει να περιλαμβάνουν πασπάλισμα με σκέτο ασβέστιο.  
  • Ασβέστιο με D3 / Πολυβιταμίνες : Πασπάλισμα της τροφής με αυτό το σκεύασμα 2 φορές την εβδομάδα όταν είναι μωρά και 1 φορά την εβδομάδα όταν είναι ενήλικα
Λαχανικά και φρούτα : Μπορείτε να προσφέρετε φρούτα και λαχανικά στο χαμαιλέοντα, με αρκετή πιθανότητα να τα φάει, όπως ραδίκι, γλυκιά κολοκύθα (η πορτοκαλί που χρησιμοποιείται στις πίτες), blueberries, πολύ λεπτές φέτες από μήλο και αχλάδι. Επίσης μπορεί να φάει και τα διακοσμητικά φυτά που υπάρχουν στο τεράριουμ όπως φίκος και ιβίσκος.
chameleon tongue
Πιάσιμο τροφής
Ο χαμαιλέοντας είναι γνωστός για το πως αρπάζει την τροφή. Χρησιμοποιεί τη γλώσσα του, η οποία φτάνει μιάμιση με 2 φορές το μέγεθος του, χωρίς την ουρά. Μπορεί και πετά την γλώσσα του σε 0.01 δευτερόλεπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου