Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Χρυσόψαρα
 


Ξέρατε ότι τα χρυσόψαρα αναγνωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους; Ότι όταν πλησιάζουν στο τζάμι ή κολυμπούν προς την επιφάνεια του νερού σας «κάνουν χαρές»; Ότι, αντιθέτως, όταν κάποιος ξένος πλησιάζει το ενυδρείο τους έχουν την τάση να κρύβονται, πίσω από τα φυτά και τα βραχάκια του; Ότι μπορούν να εκπαιδευτούν; Ότι ζουν μέχρι και σαραντατρία χρόνια; Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα πλέον ήσυχα κατοικίδια, κι ακόμα λιγότερα από όσα λέγονται γι’ αυτά –όπως για παράδειγμα το ότι η μνήμη τους διαρκεί τρία δευτερόλεπτα– ισχύουν. Αν πήρατε την απόφαση να υιοθετήσετε έναν ή περισσότερους εκπροσώπους του μυστηριώδους είδους, ιδού ορισμένα tips που θα σας βοηθήσουν να τους εξασφαλίσετε υγιή, ευτυχισμένη και μακρόχρονη ζωή. * Όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο πιο ευτυχισμένο θα είναι το ψαράκι σας μέσα σε αυτό, και τόσο περισσότερο θα μεγαλώσει. Ο κανόνας υπαγορεύει περί τα 30-40 λίτρα νερού για κάθε ψάρι που φιλοξενεί το ενυδρείο. Αν έχετε περιορισμό χώρου, θυμηθείτε ότι είναι προτιμότερο το ενυδρείο να είναι φαρδύ από το να είναι ψηλό: η μεγαλύτερη επιφάνεια νερού διασφαλίζει μεγαλύτερο ποσοστό οξυγόνου στο ενυδρείο. Το καινούριο σας ενυδρείο θα είναι κατάλληλο σπίτι για τα ψαράκια σας περίπου δύο εβδομάδες μετά την αγορά του, αφού θα το έχετε «στρώσει» με αμμωνία, και θα έχει δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηριδίων. Αγοράστε, λοιπόν, πρώτα το ενυδρείο, ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσουν από το pet shop και περιμένετε δεκαπέντε μέρες για να βάλετε μέσα τους ενοίκους του. * Διακοσμήστε το ενυδρείο με βότσαλα, μικρές και μεγαλύτερες πετρούλες, ξύλα, φυτά κλπ. Τα ψαράκια σας θα τα χρησιμοποιούν για κρυψώνες, για να ξεκουράζονται και για να παίζουν. Αν, μάλιστα, αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη διάταξη των «αξεσουάρ» θα τους δίνετε κίνητρο για να κολυμπούν περισσότερο και να εξερευνούν τον χώρο.

 
Τοποθετήστε το σωστό φίλτρο, ανάλογα με το μέγεθος (σε λίτρα νερού) του ενυδρείου σας. Γενικώς, τα χρυσόψαρα δεν είναι τα πιο καθαρά ψαράκια του κόσμου, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε ένα αρκετά μεγάλο φίλτρο, ακόμη και μεγαλύτερο από εκείνο που θα σας συστήσει το pet shop. Ένα μικρό φίλτρο που δε θα καθαρίζει καλά το νερό θα δηλητηριάσει τα ψαράκια σας. * Ακόμη και αν τοποθετήσετε το μεγαλύτερο δυνατό φίλτρο, η αλλαγή του νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα παραμένει απαραίτητη. Μία φορά την εβδομάδα, πρέπει να αλλάζετε τουλάχιστον το 20% –ιδανικά το 40%– του νερού. Μικρές συχνές αλλαγές του νερού ταράζουν λιγότερο τα ψάρια απ’ ό,τι μία μεγάλη. Επίσης, αν αλλάζετε συχνά ένα μόνο ποσοστό αντί για ολόκληρο το νερό, δε χρειάζεται να βγάζετε τα ψάρια από το ενυδρείο, αγχώνοντάς τα. * Σε κάθε αλλαγή, είναι καλό να προσθέτετε στο νερό αντιχλώριο, το οποίο αναλαμβάνει να εξουδετερώσει το χλώριο και τα μέταλλα του νερού της βρύσης, και να συμβάλλει στην ανάπλαση της μεμβράνης των χρυσόψαρων. * Μη ρυθμίζετε υπερβολικά τη θερμοκρασία του νερού –αφήστε τη να αλλάζει ανάλογα με τις εποχές. Σε αντίθεση με τα εξωτικά ψάρια, τα χρυσόψαρα δε συμπαθούν τις μεγαλύτερες των 24 βαθμών Κελσίου θερμοκρασίες.
 
 Για τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, τοποθετήστε ανεμιστηράκια σαν αυτά του υπολογιστή στο καπάκι του ενυδρείου σας.Κατευθύνετε τη ροή του νερού από την έξοδο του φίλτρου προς την επιφάνεια του ενυδρείου, ώστε να εξασφαλίζετε σωστή οξυγόνωση. Προσοχή, όμως, διότι σε κάποια είδη χρυσόψαρων δεν αρέσει το έντονο ρεύμα –τσεκάρετε με το pet shop σας.  Μην ενδώσετε στον πειρασμό να ταΐσετε τα λαίμαργα χρυσόψαρά σας παραπάνω απ’ όσο πρέπει, ήτοι μία-δύο φορές την ημέρα όση τροφή μπορούν να καταναλώσουν σε ένα λεπτό. Εγγυημένα, τα ψαράκια σας θα καταναλώσουν όση τροφή τους δώσετε, προκαλώντας ακόμη και προβλήματα στην υγεία τους εξαιτίας του υπερβολικού φαγητού. * Οι ιδανικές συνθήκες νερού για ένα χρυσόψαρο είναι το PH 7-8 –το νερό της βρύσης έχει PH 7,5– και η μέτρια σκληρότητα. Συχνά τεστ αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών αλάτων είναι απαραίτητες, ώστε να ρυθμίζουμε σωστά τους παράγοντες αυτούς και να εξασφαλίζουμε υγεία για τους κατοίκους του ενυδρείου μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου