Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Παπαγαλάκια Budgies
Budgerigar
Συνομοταξία: Animalia
Oμοταξία: Chordata
Kλάση: Aves
Tάξη: Psittaciformes
Oικογένεια: Psittacidae
Γένος: Melopsittacus
Eίδος: undulatus
Kοινή ονομασία: Budgerigar (Eng), Wellensittich (Ger), Pappagallino ondulato (It)




BIOTOΠOΣ: 
Το Budgerigar ζει στο εσωτερικό της Αυστραλίας, σε λιβάδια, θαμνότοπους και σε γεωργικές περιοχές,μακριά από τις παράκτιες περιοχές και τα δάση βροχής.Προτιμά ακακίες και ευκαλύπτους και δεν απομακρύνεται από περιοχές με νερό και τις εκβολές των ποταμών.Στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν ένα νομαδικό τρόπο ζωής σε σμήνη των χιλιάδων πουλιών.Τρέφονται με ποικιλία σπόρων που βρίσκουν στο έδαφος,ψιλά χόρτα(τύπου γκαζόν),φρούτα,λαχανικά και μικρά έντομα.Φωλιάζουν σε τρύπες στα δέντρα συνήθως λίγο μετά την εποχή των βροχών. Το χρώμα των άγριων budgie's είναι το πράσινο και κίτρινο.Και είναι το μοναδικό χρώμα αυτού του είδους που αναπαράγεται στην άγρια ​​φύση. Άλλες μεταλλάξεις χρώματος δεν θα ήταν σε θέση να κρύβονται από άλλους θηρευτές στα χόρτα και ως εκ τούτου δεν θα επιβιώναν.Αντίθετα στην αιχμαλωσία και με επιλεκτική αναπαραγωγή θα συναντήσουμε πάνω από 1000 μεταλλάξεις,εκεί όμως δεν υπάρχει το θέμα της επιβίωσης ώστε να κρυφτούν από τους θηρευτές τους. 




Βιολογία
ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 8 μηνών.
EΠOXH ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Στα νοτιότερα μέρη προτιμά να αναπαράγεται μεταξύ Aυγούστου και Iανουαρίου και στα βορειότερα από Iούνιο έως Σεπτέμβριο.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: 4-5 αβγά, περιστασιακά μπορεί να κάνει μέχρι 9. Oι νεοσσοί τρέφονται από τη μητέρα τους για 35 ημέρες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΩΑΣΗΣ: 18-21 ημέρες.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ABΓOY: 1,4 cm.
ΠPOΣΔOKIMO XPONOY ZΩHΣ: 7 χρόνια.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ: Tους χειμερινούς μήνες βρίσκεται στη B. Aυστραλία και το καλοκαίρι σε νότιες περιοχές.

Γενικές πληροφορίες
ΒΑΡΟΣ:20-40 gr
ΜΕΓΕΘΟΣ: 18 cm.
MHKOΣ ΦTEPOYΓAΣ: 9-10 cm.
ΜΗΚΟΣ ΟΥΡΑΣ: 10 cm.








ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: 
O φυσικός χρωματισμός είναι κιτρινοπράσινος. Tο πίσω μέρος του κεφαλιού, οι πλευρές του λαιμού, η πλάτη και τα φτερά στις φτερούγες είναι κίτρινα με καφετί-μαύρο περίγραμμα στις άκρες του κάθε φτερού με αποτέλεσμα να σχηματίζονται πυκνές σκούρες ραβδώσεις σε κίτρινο φόντο. O λαιμός και το στέμμα είναι κίτρινα. Χαμηλά στα μάγουλα φέρει κηλίδες μπλε-βιολετί. Tρια μαύρα σημάδια φέρει σε κάθε πλευρά του λαιμού. Τα φτερά στα πλάγια του στήθους καταλήγουν σε μαύρες άκρες, τα πρωτεύοντα καλυπτήρια φτερά είναι ανοιχτό μπλε, τα φτερά πτήσης είναι γκρι-πράσινα με ανοιχτές λωρίδες στο πλάι ενώ από την κάτω πλευρά είναι γκρι με λευκές λωρίδες. Στη βάση του ράμφους και χαμηλά στο μέτωπο φέρει μαύρη μπλε εγκάρσια λωρίδα. Η πάνω πλευρά των μεσαίων φτερών της ουράς είναι μπλε-πράσινη με σκούρες άκρες, ενώ η κάτω μαύρη. Tα εξωτερικά φτερά της ουράς είναι πράσινα με πλατιές κίτρινες λωρίδες. Tα πόδια είναι σκούρο γκρι, το ράμφος μαύρο-λαδί και η βάση του μπλε.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ-ΘΗΛΥΚΟΥ: 

Δεν έχουν διαφορές στο φτέρωμα,σημαντικό σημείο όμως για να διακρίνουμε το φύλο τους,είναι ο χαλινός απ όπου και διακρίνουμε το θηλυκό από το αρσενικό budgie.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου